Finn din oppmerksomme bevegelse (7 anbefalinger)

Om det finnes en evidensbasert vidunderpille for helsa, så er det bevegelse kombinert med oppmerksomhet. Blod og lymfe beveger på seg, kroppen mykner og humøret letter. Og det er bare litt av effekten.

For de fleste med kronisk smerte er bevegelse den aller viktigste medisinen. All bevegelse nærer nervesystemet og hjernen, og med fokus på oppmerksomhet styrkes de enda mer.

Oppmerksom bevegelse i et nøtteskall

Oppmerksom bevegelse er all bevegelse som du gjør mens du er oppmerksom på bevegelsene dine. Du kan øve på dette i alle bevegelser, men det er ofte lettere dersom bevegelsene er relativt enkle og du ikke trenger å tenke så mye underveis.

Her er noen retningslinjer for oppmerksom bevegelse:

Finn din egen bevegelse

Hva slags type bevegelse passer for best deg? Det er det bare du som kan svare på, og det kan hende du må gjøre litt prøving og feiling underveis for å finne svaret. Kanskje du forandrer mening etter en stund også.

Her er en samlig med gratis ressurser med forskjellige måter å gjøre oppmerksom bevegelse på. Jeg har personlig erfaring med de fleste av dem, og kan anbefale dem varmt! Men i prinsippet kan alle former for bevegelse brukes til oppmerksomhetstrening.

De fleste instruksjonene er på engelsk, og noen er på norsk og svensk. Skulle du ønske at det var mer norsk instruksjon, kan du ta kontakt med meg så kanskje jeg kan henvise til andre lærere eller hjelpe med oversettelse.

📹- video

🔉 – bare lyd

Feldenkrais og Somatics

Om jeg skulle velge en anbefaling av alle formene for oppmerksom bevegelse, ville det være Feldenkrais-metoden og Somatics. I videoen under er en kjempebra rutine som beveger hele kroppen i løpet av en halvtime. Ofte anbefaler jeg deler av den til mine pasienter. Varmt anbefalt!

Engelskspråklige Feldenkrais-ressurser

Feldenkrais-metoden på svensk

Qigong

Disse rolige bevegelsene er ideelle for smertelindring. Man trenger ikke tro på kinesisk medisin for at de skal fungere. Det er mange stiler, og her er en norsk instruksjon fra Sunnaas Sykehus HF.

Ten Mindful Movements – Plum Village and Thich Nhat Hahn

Yoga

Mange former for yoga egner seg til oppmerksom bevegelse. Velg gjerne noe som er rolig, langsomt og ikke altfor krevende.

Her er en spilleliste for nybegynnere med norske instruksjoner.

Dans

Dans har en rekke terapeutiske effekter, bl.a med smertelindrende effekt ved fibromyalgi. Tips: Mye kan gjøres med veldig små bevegelser!

Rosenbevegelser

Disse milde og levende bevegelsene kommer fra fysioterapeuten Marion Rosen, som skapte Rosenmetoden.

Edgework

Dette er en enkel og effektiv metode som hjelper nervesystemet med å ikke katastrofisere ved kroniske smerter.

Taijiqu’an / taichi

Fordi dette egentlig er en kampkunst, trenes kroppen og bevisstheten til å mestre flere utfordrende bevegelser i et sakte tempo. Og etterhvert lynraskt.

Eksempelet her er Wudang Praktisk Taichichuan som jeg også instruerer i. Dette er den korte formen i to versjoner, som tar ca. 5 minutter når man kan den. Firkantet form, som trener de grunnleggende bevegelsene i rett rekkefølge, og rund form, som trener alle bevegelsene i en sammenhengende flyt.


Featured photo by Ahmad Odeh on Unsplash