Sju tips for en god stille retreat
Stille retreat er en måte å kunne trekke seg tilbake fra hverdagen og finne ro og styrke. Det er også kanskje den mest effektive måten å fordype seg i meditasjon på, og noe av det som akselererer utviklingen mest i praksisen din.
På en stille retreat er det lagt opp til at du har minst mulig plikter og distraksjoner. Slik kan du gjøre en så dyp praksis som mulig, fra du står opp til du sovner. Selv kjøkkentjeneste eller annet arbeid som inngår, er av en så enkel art at du kan praktisere mens du utfører arbeidet.
Programmet i en stille retreat er oftest basert på mange timers sitting hver dag. Det er ofte noe ledet meditasjon, men for det meste sitter du og praktiserer de teknikkene du vil. Hver dag har man anledning til å snakke en-til-en med en lærer for å kunne møte utfordringer som oppstår i praksisen.
Ofte pleier man å veksle mellom sittende og gående meditasjon, og som oftest er det økter for annen bevegelse, f.eks yoga eller annen trening.
Her er noen tanker som kan gjøre stille retreaten så produktiv som mulig for deg:
1. Forsøk å gjøre minst en ukes stille retreat i året.
Det er få ting som gir så mye for din daglige meditasjonspraksis som å gjøre stille retreat, så det er noe du burde prioritere høyt.
Det kan hende at du ikke har tid og mulighet til å vie en hel uke til meditasjon, men da er det en mulighet å dele opp denne tiden (en uke) i mindre og oftere bolker. For eksempel kan du delta oftere på halv-dags eller hel-dags meditasjonsøkter mange steder. Du kan også gjøre små retreater hjemme.
2. Velg en stille retreat som bare er en meditasjonsretreat.
Det er mange måter å meditere på, og på noen stille retreater kombinerer man meditasjonen med alternativ medisin eller undervisning i oversanselige fenomener eller verdensbilder.
Vær gjerne litt forsiktig med slike retreater dersom du er nybegynner. Dette er fordi det kan være vanskelig å skjelne effekten av din rene praksis og påståtte effekter fra alt annet som tilbys.
Etter hva jeg forstår er de fleste retreater som underviser i mindfulness eller oppmerksomt nærvær, samt de fleste kristne og buddhistiske retreater veldig rene i sin form. Men unntak finnes også her. Spør arrangørene om hva de underviser i dersom du er i tvil.
3. Forsøk å holde en meditasjonspraksis i hele retreat-perioden.
Fra du åpner øynene om morgenen til du forsvinner inn i dyp søvn om kvelden, hold en praksis gående. Siden du har veldig får plikter og alt er lagt opp til at du kan meditere hele tiden, gi meditasjonspraksisen din fulle oppmerksomhet. Gjør dette at du blir for oppgira, finn en teknikk som girer deg ned istedet, for eksempel Gjøre ingenting, Fokus på hvile eller Positiv næring.
4. Forsøk å spise godt.
Ikke for mye, for da er faren at du blir sittende med overfull mage og søvnighet. Men heller ikke for lite, med mindre du er veldig bevisst på hva det kan gjøre med sinnstilstanden din.
Vi anbefaler ikke å faste på våre retreater, men noen tradisjoner har minimale måltider, f.eks at man ikke spiser etter et visst klokkeslett. Pass da på å spise fornuftig ved de angitte måltidene.
5. Ha med deg en god meditasjonspute, underlag og pledd dersom det ikke finnes på stedet.
Å sitte så behagelig som mulig gjør det lettere å meditere, særlig dersom du trener på å hvile eller praktiserer å nære positivitet.
6. En god meditasjon er en du har gjort.
På samme måte er en god retreat en du har hatt.
Kanskje du sitter med mye ubehag, og vanskelige ting kommer opp og blir tydelige, Kanskje du sitter i dyp avslapning og du bader i velbehag. Eller kanskje du ikke opplever noe spesielt i det hele tatt. Det spiller ingen rolle i det lange løp.
Det som spiller en rolle er at du velger å være tilstede med alt sammen med sinnslikevekt, og trener på å være så konsentrert og klar du kan. Forsøk å la disse tilstandene komme, la dem være der – kanskje over tid – og la dem gå igjen.
7. Vær snill med deg selv
Dersom du møter på veldig vanskelige ting underveis, ikke nøl med å snakke med læreren om det. Noen ganger kan det være vel så nyttig å gå en tur eller delta på kjøkkenet som å sitte og jobbe med utfordringen på meditasjonsputa. Den gyldne middelvei er gjerne den beste.
Les mer om vennlighet i meditasjonspraksisen i denne bloggposten.
God retreat!
Bildet er fra etter en helgeretreat i Rinzai zen-senter i Oslo. Jeg anbefaler deres retreater varmt!