På tide å ta av støttehjulene? Meditasjons-apper bremser deg

(.. og all veiledet meditasjon generelt..)

Det er mange gode grunner til å bruke meditasjonsapper for å komme i gang med å meditere.

Men er de basert på veiledet meditasjon kan de holde deg tilbake fra å styrke oppmerksomhetsevnene på best mulig måte.

La oss først se på det positive sidene.

Gode sider ved meditasjonsapper

Her er noen av grunnene til at meditasjonsapper er bra:

Meditasjonsapper motiverer oss til å meditere

Siden vi gjerne har mobiltelefonene våre tilgjengelig hele tida kan vi sette appene til å minne oss på at vi skal meditere.

Mange apper vil også fortelle at man har gjort en serie av flere økter i en rekke. Og de har gjerne forskjellige måter å premiere at man har meditert hver dag. Dette kalles gjerne spillifisering, fordi appen blir som et spill vi spiller med oss selv.

Slike spill virker veldig motiverende på oss og kan hjelpe til at vi setter oss ned for å meditere. Om ikke annet for å holde rekka ved like. Det er en velkjent måte å skape gode vaner på.

Meditasjonsapper er inspirerende

De mest populære appene er skapt i samarbeid med dyktige meditasjonslærere og pedagoger.

Derfor byr appene gjerne på mange forskjellige teknikker og perspektiver. Det er presentert på måter som gjør det interessant og morsomt å meditere.

Meditasjonsapper fungerer.. til et visst punkt

Som all oppmerksomhetstrening, hjelper apper til å styrke oppmerksomhetsevnene konsentrasjon, sinnslikevekt og sanseklarhet.

Studier viser at populære apper som Headspace og Calm hjelper mange til å få bedre oppmerksomhetsevner. Det er særlig i to felt de viser gode resultater – de bedrer positiv affekt og hjelper mot depresjon. (Kilde)

Positiv affekt er evnen til å oppleve positive følelser, være positiv i relasjoner, og å forholde seg til utfordringer på en positiv måte.

Men studiene viser også at appene har svakheter.

De skjulte problemene med meditasjonsapper

Som du ser kan meditasjonsapper være til god nytte for nybegynnere som trenger å komme i gang.

Men for viderekomne ser vi at appene ofte bremser utviklingen. Og for noen nybegynnere blir møtet med meditasjon så ubehagelig at de slutter med det.

Hva er problemene?

Mange meditasjonsapper fungerer dårlig når det virkelig trengs

For det første viser studier at meditasjonsapper basert på veiledet meditasjon fungerer dårlig ved negativ affekt. (Kilde)

Negativ affekt er at vi opplever verden på en negativ måte, har negative følelser, og forholder hos negativt i relasjoner og til omverdenen. Dette inkluderer ubehagelige følelser, grubling og engstelse.

Meditasjonsapper tar ikke hensyn til spesielle utfordringer

En annen gruppe som apper fungerer dårlig for, er de som har vært utsatt for traumer og fått post-traumatisk stresslidelse (PTSD). (Kilde)

Denne gruppa er det grunn til å tro er mye større enn man opprinnelig trodde. Man kan f.eks utvikle PTSD ved jevnt stress over lang tid og ikke bare ved plutselige hendelser.

Om du har tegn som tyder på PTSD kan meditasjon være nyttig for deg, men hovedregelen er at teknikkene må tilpasses individuelt for å unngå at meditasjonen gjør tilstanden verre gjennom retraumatisering. Ofte må meditasjonsundervisningen gjøres i samarbeid med psykolog eller annen terapeut med spesialkompetanse.

Fagtermen for dette er trauma-sensitiv mindfulness.

Hvorfor fungerer meditasjonsapper dårlig når det virkelig trengs?

Dette vet vi ikke helt sikkert, men her er mine tanker.

Når du bruker en meditasjonsapp og lytter til veiledet meditasjon lar du appen sitte i førersetet. Du lar den styre hvordan meditasjonen utfolder seg.

Detter du ut av meditasjonen når du blir distahert, henter instruktørstemmen deg tilbake etterhvert. Stemmen passer på at du gjør teknikken.

Problemet med dette er at du ikke trener opp sinnet ditt til å være oppmerksom på flekken. Øyeblikkelig.

Dette blir tydelig når du opplever en liten krise i hverdagen. Ofte tar det bare noen få sekunder før kroppen og sinnet ditt har blitt fullstendig overtatt av negative følelser og tanker.

Du har blitt kapret. Som et fly eller skip til havs.

Stresset skyller over deg og oppmerksomhetsevnene er glemt.

Og dessverre – når dette allerede har skjedd tar det sin tid å komme tilbake til et oppmerksomt og fullt fungerende sinn.

Hvordan bruke meditasjonsapper på best måte?

Her er noen grep for å få mest mulig utbytte av meditasjonsappene.

Bruk meditasjonsappen som avansert klokke

Det finnes mange meditasjonsapper som ikke baserer seg på veiledet meditasjon. De er mer som avanserte meditasjonsklokker, og gjerne med litt spillifisering.

Jeg anbefaler Insight Timer. Den er lett å tilpasse, har fine bjellelyder, og du kan også lytte til veiledet meditasjon om du har lyst. (Jeg tjener ingenting på denne anbefalingen.)

Bruk meditasjonsappen til å lære noe nytt

Lytt gjerne til veiledete meditasjoner iblant for å lære noe nytt.

Bruk dem som støttehjul når du lærer nye teknikker

Bruk dem som hjelp til å holde den daglige praksisen levende, interessant og givende.

Lær å meditere øyeblikkelig på autopilot

Tren på å starte meditasjonen på flekken.

Når du setter deg ned for å meditere, begynn å meditere med en gang. Ikke ta noen pust først eller vent på at du er «klar». Begynn før du er klar.

Snakk jevnlig med en meditasjonslærer

Forsøk å snakke med en meditasjonslærer minst en gang i året for å få innspill på den daglige praksisen din.

Ofte kan du gjøre dette på meditasjonsretreater, eller ved direkte kontakt.

Oppsøk andre som mediterer

Å kunne snakke med andre som mediterer er veldig nyttig. Kanskje du har venner som vil møtes for meditere sammen og snakke om erfaringer senere?

Eller kanskje det finnes grupper der du bor som har dette tilbudet?

Facebook-grupper og andre online forum kan også være nyttig.