Å legge til rette for en komplett opplevelse

 

Shinzen Young beskriver hva han mener med å ha en komplett opplevelse under en meditasjonsretreat:

«Å ha en komplett opplevelse er et teknisk begrep. Med komplett mener jeg ikke at den er intens. Med komplett mener jeg ikke at du er til stede med den helt til den går over – selv om dette er en del av det. Med komplett mener jeg du har viss kritisk mengde av konsentrasjon, klarhet og sinnslikevekt  fra begynnelse til slutt i løpet av opplevelsen.

Det er ikke alltid slik at vi kan få komplette opplevelser, men noen ganger er vi stand til det, og med noe øvelse kan vi ha dem mer og mer.

Når vi har en komplett opplevelse av noe vanlig, blir opplevelsen ekstraordinær. Den er paradoksal fordi den både er dypt tilfredsstillende og samtidig ikke lenger er der. Og når du bringer en ekstraordinær grad av konsentrasjon, klarhet og sinnslikevekt til en ekstraordinær opplevelse blir den helt vanlig. Derfor er dette en frigjøringsvei heller enn en vei til mystiske krefter.

Iblant har vi ikke nok konsentrasjon, klarhet og sinnslikevekt til å ha en komplett opplevelse. Men kanskje vi greier å ha bittelitt konsentrasjon eller bittelitt klarhet eller bittelitt sinnsro når vi legger inn litt innsats. Under visse omstendigheter har vi kanskje ikke konsentrasjon, klarhet og sinnslikevekt i det hele tatt . Men vi kan likevel ha sinnslikvekt med det. Vi kan akseptere at dette er det som skjer nå, og vi kan fortsette å gjøre formell praksis til tross for at vi egentlig ikke har noe konsentrasjon, ingen klarhet, og ingen sinnslikevekt.

Slik legger vi til rette for at naturen gjør jobben sin. Slik katalyserer vi en naturlig prosess, vi får den til å gå fortere. Vi gir naturen det den trenger. På overflaten virker det som om vi kaster bort tida vår fordi det er som et totalt tanke-kaos, total forvirring, en tornado av følelser, overveldende søvnighet, ømhet og smerter, osv. Men innerst inne, langsomt, skjer det endringer, selv under disse omstendighetene.»

Oversatt fra Daron Larsons transkribsjon: http://www.athomeinyourlife.com/blog/setting-the-stage