Meditasjon på pusten er for viderekomne
Meditasjon på pusten er en sentral øvelse i mange tradisjoner. I så stor grad at mange tenker at det er en viktig del av all meditasjon. Men det er mange grunner til at vi ikke anbefaler dette som den sentrale meditasjonsøvelsen for nybegynnere.
Å slippe kontroll er ikke lett
Fordi pusten skjer av seg selv, men vi likevel kan styre den, er den en kraftfull inngang til å trene på oppmerksomhet og evnen til å gi slipp. Men for veldig mange er det å ikke prøve å kontrollere pusten så vanskelig at de ender opp med å kontrollere den hele tida, noe som etterhvert blir veldig ubehagelig.
Derfor har vi mange forskjellige meditasjonsteknikker, så alle får en teknikk de kan mestre raskt. Noe som er tilpasset deres behov og situasjon.
Pustemeditasjon kan vekke traumer
Å meditere på pusten er kjent for å kunne utløse posttraumatisk stress. Dessverre er det forholdsvis mange som har denne lidelsen, og det er ikke uvanlig at de kommer til meditasjon og mindfulness på leting etter hjelp. Uheldigvis blir mange skremt vekk fra meditasjon fordi de ikke får riktig verktøy til å håndtere lidelsen sin.
Med andre teknikker kan det være mye lettere å navigere i dette landskapet. Les mer om å meditere med posttraumatisk stresslidelse her.
Andre teknikker er ofte mer effektive
Vi ønsker å gi et å dyptgående og kraftfullt verktøy som mulig for de som vil begynne å meditere. Dette verktøyet er etter vårt syn å bruke alle sansene som inngangsport til å utvikle oppmerksomhetsevner. Vi kaller dette for Se-høre-føle, en teknikk som kombinerer meditasjonsveiene Fokus ut og Fokus inn.
Kurset Øyeblikkelig mindfulness er en grundig innføring i denne teknikken.
Å ikke bruke pusten som anker tar deg enda dypere
Dette punktet er kanskje mest for viderekomne. Pusten kan være et nyttig anker for oppmerksomheten, men med mer erfaring ønsker vi å slippe tak i så mange ankere som mulig. Vi ønsker etterhvert å ikke identifisere oss med hverken ubehagelige eller behagelige følelser, eller finne trygghet i noen fenomener – ei heller pusten.
I meditasjonsundervisning kaller vi dette for å slippe tak i vitnet. For dypt transformerende frigjøring ønsker vi å utvike evnen til å kunne slippe tak i alt og å ikke vite noe, den dypeste form for sinnslikevekt.
En verktøykasse for pusten
Så er det ikke plass for pust i meditasjonen? Jovisst, masse plass! For litt viderekomne er pustemeditasjoner et veldig nyttig tilskudd i verktøykassa for meditasjonsteknikker.
Det er mange måter å gjøre dette på, og litt leken eksperimentering kan være veldig fruktbart.
Til inspirasjon er her en liste over hvordan du kan bruke pusten når du mediterer på opplevelsen av kroppen.
Føle ut
Steder der du kan merke pusten i kroppen:
- I en kroppsdel
- I hele kroppen på en gang
- Innover og utover i kroppen samtidig
- I hele huden på en gang
Les mer om å Føle ut.
Føle hvile
- Spenn av muskler ved hvert utpust
- Fokuser på kroppsdeler som slapper av
- Fokuser på at hele kroppen slapper av
- La følelsen av smelting/tining/mykning spre seg gjennom hele kroppen ved hvert utpust.
Les mer om å Føle hvile.
Føle inn
- Merk den emosjonelle ladningen rundt pusten og ha sinnslikevekt med denne
- Utforsk den emosjonelle opplevelsen ved å zoome oppmerksomheten inn og ut, eller andre nyttige variasjoner.
- Hvis pusten ikke er avslappet på grunn av engstelse, overveldelse eller intense følelser, har du to muligheter:
- Vend deg mot ubehaget: Tren på å ha sinnslikevekt i forgunnen av bevisstheten. Bli interessert i hvordan ubehaget rundt pusten opptrer. Forsøk å få en fullstendig forståelse av ubehaget, det vi kaller en komplett opplevelse.
- Vend deg bort fra ubehaget: Plasser oppmerksomheten på et nøytralt område. Dette tar vekk presset fra at pusten skal måtte gjøre deg rolig eller avslappet. Slik trener du på å ha sinnslikevekt i bakgrunnen av bevisstheten. La ubehaget rundt pusten bare være i bakgrunnen og la det gjøre det det gjør.
Les mer om Fokus inn.
Føle flyt
- Fokuser på bevegelse og kvalitet i pusten.
- Noen mulige kvaliteter: Sterk, svak, plutselig, vedvarende, bundet, fri, kroppsdel, hele kroppen
- Fokuser på at fornemmelser oppstår og forsvinner
- Fokuser på ekspansjon og kontraksjon i den formen som pusten tar
- Noen mulige forandringer: Utvidelse, sammentrekning, heving, synking, utbuling, innhuling, trykk innover, trykk utover
Les mer om Fokus på forandring.
Nyte pusten
- Fokuser på de behagelige fornemmelsene i kroppen som pusten skaper
Les mer om Positiv næring.
Automatisk pust
- Bli fascinert av hvordan pustingen skjer helt av seg selv. Kroppen puster helt naturlig, som om det er du som blir pustet.
Les mer om å gjøre ingenting.
Foto: Kelvin Valerio