Slik løser du søvnige meditasjoner
Å oppleve søvnighet og sløvhet under meditasjonen er helt vanlig. Både nybegynnere og viderekomne kan ha perioder der man hele tiden blir døsig når man mediterer. Men søvnighet er ikke nødvendigvis et problem, selv hvis det ikke går over.
Søvnighet har flere elementer, og her skal vi se på tre viktige:
- Kroppslige elementer
- Mentale og følelsesmessige elementer
- Livsomstendigheter
Kroppslige elementer ved søvnighet
Når vi opplever at vi er søvnige i meditasjonen, faller gjerne kroppsstillingen sammen i større eller mindre grad.
Dersom den faller sammen i stor grad, kjenner du at du faller framover eller bakover. Kanskje skjer dette plutselig fordi du har duppet av et øyeblikk. Eller kanskje den ikke faller sammen i så stor grad, og du oppdager at du luter deg framover eller kollapser i korsryggen.
Forslag til løsninger:
- Ved å fokusere på en god kroppsstilling vil du ofte oppleve at du våkner til. Forsøk å holde ryggen rett, og å ha en så oppreist og balansert meditasjonsstilling som mulig. Se mer i artikkelen om den ideelle meditasjonsstillingen.
- Reis deg opp og fortsett stående. Er du veldig søvnig, hjelper det å stå opp fra en sittende stilling og gjøre meditasjonen stående. Alternativt, gjør gående meditasjon.
- Mediter med øynene åpne. Å meditere med åpne øyne er mer krevende enn å ha dem igjen. Det kan du bruke til din fordel dersom du er søvnig. Mediterer du allerede med åpne øyne, kan det hende at øynene bare er halvåpne. I så fall kan du forsøke å åpne dem bittelitt til.
Mentale og følelsesmessige elementer ved søvnighet
Opplevelsen av søvnighet i sinnet og følelsene består hovedsakelig av disse elementene:
- Du merker at du er mindre årvåken og pigg
- Du opplever behaget ved å være søvnig
- Du opplever ubehaget ved å være søvnig
Slik blir du mer årvåken og pigg
Søvnigheten innebærer ofte et tap av konsentrasjon og sanseklarhet. Her er noen måter å skjerpe oppmerksomheten på som gjør deg mer våken:
- Velg en mer aktiv teknikk som innebærer mer konsentrasjon. Dersom du mediterer på hvile, å gjøre ingenting eller at oppmerksomheten beveger seg fritt, forsøk å bytte til en merke-teknikk og/eller teknikker der du fokuserer på forandringer.
- Uttal merkelappene høyt. Dersom du gjør en merke-praksis er det veldig hjelpsomt å uttale merkelappene høyt. Det vil si at du sier dem til deg selv med munnen med en hviskende, lav eller mer bestemt stemme. Dersom du har folk rundt deg som du ikke vil forstyrre, kan du uttale merkelappene veldig stille ved bare å bevege leppene.
- Med innsats, utvikle evnen til å skru over tilstanden fra søvnighet til våkenhet. Dette er en treningssak. En måte er å være så oppmerksom på opplevelsen at den brytes opp til flyt. Se mer om dette under.
Slik kan du jobbe med søvnig ubehag
- Forsøk å ha så mye sanseklarhet du kan med opplevelsen din. Følg sanseopplevelsen med så mye konsentrasjon og klarhet at den brytes opp til flyt.
- Forsøk å ha så mye sinnslikevekt du kan med ubehaget ved å være søvnig.
- Bli fascinert av denne flyten.
- Les mer om å bryte opp en opplevelse til flyt i artikkelen om Fokus på forandring.
Slik kan du surfe på søvnig behag eller dukke ned i den
Å være søvnig er en strålende mulighet til å bruke kroppens naturlige avslapning til å studere hviletilstander. Med trening gir det deg også en dør inn til dype deler av sinnet. Her er en metode for å kunne jobbe effektivt med denne dype avslapningen.
- Legg merke til at søvnigheten kommer i bølger.
- Med hver bølge vær oppmerksom på to typer bølger. Vær obs på at disse bølgene kan komme samtidig.
- En type bølge som gjør at du mister bevisstheten (sovner). Gjør en kraftanstrengelse for å ikke miste bevisstheten når denne bølgen kommer.
- En type bølge av hvile som du kan merke og sette pris på. La bølgen føre deg dypere og dypere inn i hvile.
Livsomstendigheter og søvnløshet
Dersom du opplever at du blir søvnig hver gang du mediterer, bør du spørre deg selv om du får nok søvn. Søvnforskerne er stort sett enige om at de fleste mennesker trenger 7-9 timer søvn hver natt for å fungere best.
Meditasjon kan være til hjelp for å støtte dypere søvn, men får du for lite nattesøvn er nok 20 minutters middagshvil eller søvnmeditasjon en bedre investering i tid enn å sitte og meditere.
Søvnmeditasjon
Med trening kan meditasjon være et alternativ til søvn, spesielt ved søvnløshet. I slike tilfeller ligger du i senga i en sovestilling og holder deg til én teknikk. Jeg anbefaler fokus på hvile eller rolig pustemeditasjon, men i prinsippet kan du bruke nesten hvilken teknikk som helst.
Samtidig unngår du å røre kroppen, slik at den får hvile. Dette gir både kroppen og hjernen ro. Husk at verken kroppen eller hjernen noen gang sover 100%, så det du prøver på her er bare å minimalisere alle aktiviteter så mye som mulig
Dette kan være veldig nyttig f.eks ved jetlag, og under meditasjonsretreater der hver time søvn teller. Men det fungerer også ved mer alvorlige tilfeller av søvnløshet, eller når man ikke får sove på grunn av stress.